Kas yra konjakas?

KonjakasTurbūt visi iš jūsų žino kas yra brendis, tačiau ar visi žino, kas yra konjakas? Gal kai kam atrodo, kad tai yra tas pats brendis, tačiau yra keletas esminių skirtumų. Nors konjakas taip pat yra gaminamas iš vyno spirito, kaip ir brendis, tačiau šis vyno spiritas gali būti pagamintas, tik iš tam tikros rūšies vynuogių. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl konjakas gali būti pavadintas brendžių karaliumi. Konjakas yra ne tik brendis, tai taip pat yra ir regionas Prancūzijoje (Cognac), kuriame gėrimas yra gaminamas. Trumpiau brandinami konjakai įprastai turi lengvą vaisių ir ąžuolinių statinių prieskonį, o ilgai brandinti konjakai pasižymi giliu, sprogstančiu džiovintų vaisių ir prieskonių skoniu. Konjako stiprumas įprastai yra 40% laipsnių – taip pat kaip brendžio.

Konjako gaminti kitur, nei to paties pavadinimo Prancūzijos regione, negalima, nes tai draudžia įstatymas. Taip pat yra numatytos ir vynuogių kelios vynuogių rūšys, iš kurių galima gaminti konjaką ir trumpiausias leidžiamas brandinimo laikotarpis. Vidutinis konjako amžius siekia virš dešimtiems metų, o ilgiau brandinti konjakai nesunkiai gali būti ir kelių dešimčių metų amžiaus.

Dažnai gali kilti nesusipratimų, nes Armėnijoje, Azerbaidžane ar Moldovoje pagamintas brendis kartais taip pat yra vadinamas konjaku. Taip yra todėl, kad sovietų sąjungoje, beveik visi brendžiai buvo vadinami konjakais, o geriausios kokybės brendis buvo gaminamas prieš tai minėtose šalyse. Tačiau Armėnijoje, Azerbaidžane ir Moldovoje gamintam brendžiui, nėra taikomi tie patys kriterijai, kurie yra taikomi Cognac regione gaminamam konjakui. Šių šalių brendžio gamybos proceso neprižiūri speciali Prancūzijoje įsteigta institucija ir jie nebūtinai yra pagaminti vien iš Ugni blac, Folle blanche ar Colombard veislių vynuogių. Todėl, net jei buitinėje kalboje išgirsite šių šalių brendį vadinamą konjaku, žinokite, kad tai tėra kalboje pasitaikanti ir faktų neatitinkanti klaida.

Norint paskanauti konjako, jums tereikia nuvykti į specializuotą gėrimų parduotuvę ir pardavėjo pasiklausti, nuo ko turėtų pradėti žmogus dar neragavęs konjako. Pardavėjas jums tikrai pasiūlys, labiausiai jūsų lūkesčius atitiksiantį gėrimą.