Nuo ko priklauso kaljano skonis ir kvapas?

Norintiems įsigyti kaljaną iškyla daug klausimų – kokie kaljanai geriausi, kaip išgauti gerą skonį ir kvapą, todėl straipsnyje aptarsime, nuo ko priklauso dūmo skonis rūkant šį prietaisą.

Svarbu ne tik kaljanai, bet ir jų priedai

Kaljanai susideda iš kelių dalių ir priedų, kurie turi įtakos dūmo stiprumui bei traukai.  Geras skonis ir kvapas išgaunamas tik kokybiškai surinkus prietaiso dalis į komplektą. Visą komplektą sudaro kaljanas, kolba, šachta, lėkštė, kandiklis, žarna, tarpinės, žnyplės, karščio kamera, taurelė, anglys, kaitlentė, difuzorius.

Kartais kaljanai naudojami su difuzoriumi, kuris palengvina trauką. Kaljano trauka gali būti lengva arba klasikinė. Lengva trauka reiškia, kad reikės nedaug jėgos, norint įtraukti dūmą – jis lengvai pereis per taurelę, šachtą ir kolbą. Klasikinė trauka pareikalaus daugiau pastangų traukiant dūmą, nes joje nenaudojamas difuzorius. Difuzorius oro srautą padalina į kelis burbuliukus, tai padeda geriau skaidyti dūmą, sumažinti rūkymo triukšmą ir palengvinti trauką.

Rūkant kaljaną svarbu reguliuoti jo kaitrą ir taip užtikrinti gerą dūmą.

Maloniam dūmo skoniui ir kvapui išgauti daugiausiai įtakos turi taurelės ir tabako mišiniai. Todėl ne tik kaljanai, bet ir taurelės turėtų būti kokybiškos. Paprastai jos būna pagamintos iš molio, dengtos glazūra, arba ne. Glazūra apsaugo taurelę, kad mažiau įsigertų rūkomo mišinio sirupas, taip pat tokia taurelė suteikia daugiau kaitros.

Neglazūruotai taurelei reikia daugiau laiko įkaisti. Rūkant mišinio sirupas labiau į ją įsigeria. Vienos iš geriausių ir populiariausių yra PHUNNEL, TURKISH, KILLER rūšies taurelės.

Kaljano skonis ir kvapas labiausiai priklauso nuo tabako mišinio

Daugiausiai įtakos kaljano skoniui ir kvapui turi naudojamo tabako mišinys ir jo savybės. Smulkesnis mišinys, turintis daugiau sirupo leidžia mėgautis intensyvesniu aromatu, nes deginimo procese sirupas išgarinamas.

Šiandieną yra daugybė prekės ženklų pristatančių tabaką kaljanams ir jo mišinius, kiekvienas iš jų turi unikalaus skonio mišinių, kuriuos gali naudoti mažiau patyrę kaljnano mėgėjai. Paruošti mišinį, kuris išsiskirs itin geru, kvapniu dūmu reikia turėti šiek tiek patirties, žinių ir meistriškumo. Be to, vieniems tas pats skonis ir kvapas gali labai patikti, o kitiems – būti per stiprus, per saldus ir t.t. Todėl pradžioje kaljanų mėgėjai turi šiek tiek paeksperimentuoti su įvairių rūšių tabaku ir jų mišinių deriniais. Galima maišyti ne tik skirtingas tabako rūšis, bet ir jau profesionaliai paruoštus mišinius ir išgauti unikalų dūmo skonį. Taigi, kiekviena rūkymo sesija gali būti skirtinga, su lengvu ar intensyviu dūmu, įvairių vaisių, mėtų aromatais. Tikriems gurmanams kaljanai niekada neatsibosta, jie atpalaiduoja, svaigina ir kartu suteikia neribotas galimybes naujų skonių ir kvapų kombinacijoms.

Populiariausia tabako rūšis yra masilis (medaus mišinys), į ją dedama vynuogių, mėtų, obuolių, arbūzų, saldymedžio, rožių, melionų aromatų. Galimi tabako deriniai:

  • Citrina ir vanilė, santykiu 1:1;
  • Citrina ir pipirmėtė (2:1);
  • Įvairių vaisių derinys ir obuolys (2:1).

Nereikia bijoti eksperimentuoti su tabako mišinių įvairove tol, kol bus sukurtas geriausias dūmo skonis ir kvapas kiekvienam asmeniškai.

Kaljanai Lietuvoje vis labiau populiarėja, todėl jau galima pasirinkti tabaką iš daugybės pasiūlymų. Vieni iš dažniausiai naudojamų prekė ženklų yra tokie kaip „Chaos“, „Serbetli“, „Adalya“, „Dark Side“ ir kt.

Kaljanų kolbose esantis vanduo gali būti maišomas su kitais ingredientais. Skonis ir kvapas bus intensyvesnis, vandenį sumaišius su alkoholiu, pavyzdžiui, vynas praskiedžiamas su vandeniu santykiu 1:3, į taurelę dedama greipfruto skonio tabako. Vanduo taip pat gali būti maišomas su citrinų, ananasų, mandarinų ir kitų tropinių vaisių sultimis, pienu.

Kaljanų rūkymo sesija gali pakeisti vakarėlį su alkoholiu

Kaljanai labiausiai paplitę arabų kraštuose, tarp jų ir Saudo Arabijoje, šalyse, kuriose draudžiamas alkoholis, žmonės po darbų atsipalaiduoja ir bendrauja rūkydami kaljaną, svaigus jo dūmas nuneša toli nuo kasdienybės rūpesčių. Rūkoma neskubant, su pasimėgavimu, į kaljano sesijas kviečiami verslo partneriai ir draugai. Toks kvietimas yra pagarbos asmeniui simbolis, todėl atsisakyti nėra mandagu.

Mes lietuviai, galime pasimokyti iš arabų. Vietoje vakarėlių su alkoholiu pakvieskime draugus parūkyti kaljaną, pasinėrus į svaigią skonio ir kvapo ekstazę sumažės stresas, pagerės nuotaika, ir nejausime pagirių kitą rytą.